tiistai 5. huhtikuuta 2016

Meillä on ollut taas mahtavat kaksi päivää. Maanantaina opiskelijat aloittivat työpaikassaan Manavalassa. Manavalassa on naisten, miesten ja lasten osastot, vanhusten asuntola, erityiskoulu ja kuurojen koulu sekä koulu ulkopuolelta tuleville köyhille lapsille. Manavalan yksikköä johtaa Herr Jay Ji. Asukkaita koko yksikössä on tällä hetkellä noin 800. Ensiesittelyjen ja tutustumiskierroksen jälkeen jämähdämme lastenosastolle. Lastenosastolla suurin osa lapsista on jollain tavoin kehitys- tai liikuntavammaisia. Me saimme leikkiä heidän kanssaan leikkihuoneessa lounaaseen asti. Lapset olivat aivan ihana ja voi niin vähään tyytyväisiä, pienetkin hassuttelua kirvoittivat ihan mahtavia nauruja.
 Kuvassa Herra Jay Jin kanssa
 Manavalan proteesipajalta
Lastenosaston leikkihuoneesta
 Kuurojen koulun väliaikainen luokkahuone
Manavalan koulu, johon lapset tulevat Manavalan ulkopuolelta.

Maanantaina iltapäivällä pääsimme tutustumaan Pingalwaran luomutilaan, joka on harvinaisuus Intiassa. Tila on omavarainen ja tuotteet käytetään mm. Manavalassa. Herra Rajbir Singh Ji ystävällisesti esitteli tilaa meille. Ensimmäisen kerran näin myös lehmän, joka osasto avata portin ja tulla luokse kun sitä kutsuttiin. Ihanaa oli olla maalla. Seurasimme kuinka sokeriruosta keitettiin sokeria ja saatiin sitä säkillinen mukaankin.
Valkosipulin kasvatusta.
Tämä lehmä tuli kutsusta luokse, osasi avata portinkin itse.
Sokeriruo'on keräystä.
Sokeriruo'osta puristetaan mehua. Tätä myytiin kadullakin.
Sokeriruokomehua on keitetty kaksi tuntia ja sitten se jähmettyy kovaksi, fariinksokerin kaltaiseksi sokeriksi, jolla on kuulemma hyviä terveysvaikutuksia ja ei ole elimistölle niin haitallista kuin tavallinen sokeri.

Tiistaina saatiin viimein virallinen ohjelma ja päästiin vähän työntouhuunkin. Tytöt ja minä oltiin lastenosastolla ja pojat olivat miesten osastolla. Sain assisteerata fysioterapeuttia, joka kuntoutti spastisia lapsia. Aika menikin nopeasti ja ihailtiin vähän Suomi-kuviakin samalla. Opiskelijoilla on mielenkiintoinen ohjelma ja he pääsevät tutustumaan lähes kaikkiin osastoihin parin päivän ajan, elleivät sitten päätä viihtyä kauemmin jollain tietyllä osastolla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti